Dreigend ontslag

Hulp bij Dreigend ontslag

Als er problemen zijn rond je functioneren of er is sprake van een reorganisatie, dan heb je de meeste kans als je vroegtijdig advies inwint Vaak voel je al dat er iets aan de hand is, voordat er een gesprek plaatsvindt of dat er iets op papier gezet wordt. Dreigend ontslag! Kun je je baan behouden? In het  strategiegesprek krijg je inzicht in  de wettelijke rechten en plichten in jouw situatie en vooral ook in de mogelijkheden. Welke keuzes heb je. En hoe kan Personeelsrecht je hierbij helpen dit te bereiken. 

Want wat wil je zelf, wil je bij je werkgever blijven of wil je – onder voorwaarden – bij deze werkgever weg. En ook niet onbelangrijk; hoe zit je werkgever hier in. 

Het liefst wil je je baan behouden,
wat nu?

Als er bij je werkgever toch nog kansen liggen, dan kun je samen met Personeelsrecht een plan  makein een strategiegesprek hoe je je baan kunt behouden. Je kunt bijvoorbeeld zelf het initiatief nemen voor een gesprek met je leidinggevende om de mogelijkheden te bespreken. De ervaring leert dat zelf de regie nemen, een betere uitkomst geeft dan afwachten tot de werkgever voor jou beslist. In dit gesprek kun je een dreigend arbeidsconflict uitpraten, mogelijkheden over plaatsing binnen een reorganisatie bespreken, misschien zijn er wel binnen het bedrijf andere functies die bij je passen. 

Vaststellingsovereenkomst

Als blijven niet tot de mogelijkheden behoort, dan wil je onder zo goed mogelijke voorwaarden afscheid nemen van je werkgever.  Waar heb je recht op? Wat is gebruikelijk in jouw situatie? Weet dat het aangaan van een vaststellingsovereenkomst tussen werkgever en werknemer, de meest gebruikte vorm van ontslag in Nederland is. Met een goed opgestelde vaststellingsovereenkomst worden je WW-rechten veilig gesteld en kunnen ook andere voorwaarden overeengekomen worden zoals de einddatum, vrijstelling van werk, transitievergoeding, concurrentiebeding en afspraken over de eindafrekening. 

Er komt een reorganisatie aan

Ook bij een reorganisatie is het van belang dat je je hierop voorbereid. Welke functies zijn er straks nog. Voor welke functies kom je in aanmerkingen en – als er nog iets ontbreekt – wat kan je nu doen om je baan te behouden of voor een andere baan in aanmerking te komen. Denk hierbij aan een opleiding, een gesprek met de manager van de afdeling waar je zou willen werken. Dus proactief aan de slag! 

Goed advies nodig?

Dit hoef je niet alleen te doen. Om je doel te bereiken kun je samen met Personeelsrecht de lastige gesprekken voorbereiden. In sommige situaties is ontslagcoaching de beste vorm om je te ondersteunen. De juridisch expert blijft dan bij elke stap op de achtergrond voor je bereikbaar om de arbeidsrelatie met je werkgever niet te verstoren. Als extra mogelijkheid kun je ook tijdens het gesprek ondersteund worden. Het gaat hier om maatwerk, want elke situatie is anders. Alles gaat in goed overleg met jou. 

 

Caroline Besseling Personeelsrecht in contact met een werknemer

Even bellen?

Wil je een gratis adviesgesprek? Laat je gegevens achter en wij nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op. Uiteraard zijn we ook telefonisch bereikbaar via 06-2077 4494.