Eerste hulp bij ontslag

Eerste hulp bij ontslag

Als ontslag dreigt is de werkgever vaak al een tijdje bezig om zich op het ontslag voor te bereiden. Dit alleen al zet jou als werknemer op 1-0 achterstand. De werkgever is beter geïnformeerd en wordt vaak ondersteund door een HR-adviseur en advocaat. Als werknemer kun je erg alleen komen te staan en kun je wel wat goede informatie gebruiken. 

Tip 1: weet dat je werkgever een ontslagdosier aan het opbouwen is

Als een werkgever niet tevreden is over je functioneren (de juridische term is verwijtbaar disfunctioneren) dan zal de werkgever schriftelijk moeten aantonen dat je je werk niet goed uitvoert. Er wordt dan door de werkgever een ontslagdossier over jouw functioneren opgebouwd. Er worden (ineens) functionerings- en beoordelingsgesprekken gevoerd en er worden door de werkgever van elk gesprek een gespreksverslag van gemaakt. 

Tip 2: teken niets voor akkoord

Soms wordt er ook gevraagd om verslagen voor akkoord te ondertekenen. Doe dit niet!! Als je wel tekent, verklaar je dat je eens bent met de volledige inhoud van het verslag.  

Tip 3: teken eventueel alleen voor gezien

Als de werkgever “lastig” gaat doen kun je het verslag eventueel voor gezien tekenen. Dit doe je door in het verslag het woord “voor akkoord” door te strepen en door “voor gezien” te vervangen. Vergeet niet om later schriftelijk op het verslag reageren. 

Tip 4: verwijs in je schriftelijke reactie naar feiten

Reageer in je schriftelijke reactie op alle schriftelijke argumenten van je werkgever waar je het mee oneens bent met feiten voorzien van data en schriftelijke bewijzen. Verwijs naar brieven, mailwisseling, telefoongesprekken eventueel Whatsapp-contact. 

Tip 5: houd een chronologisch lijst bij!

Houd vanaf het begin een chronologisch overzicht bij met alle gebeurtenissen en contactmomenten met de werkgever en (indien van toepassing) bedrijfsarts en UWV. 

En als je sociale en rechtvaardige ondersteuning nodig hebt, aarzel dan niet om hieronder een gratis adviesgesprek met Personeelsrecht aan te vragen. We helpen je graag.