Ontslag en Corona

Ontslag en Corona

Duidelijk is dat de uitbraak van Corona een vergaand negatieve impact zal hebben op de wereldeconomie en de Nederlandse economie, die grote gevolgen heeft op ontslag in Nederland nawerken. Werkgevers zien opdrachten, werk en omzet wegvallen. Terwijl de kosten gewoon blijven doorlopen. Voor de meeste werkgevers zijn de loonkosten hun hoogste kostenpost. Die post zal al snel niet meer op te brengen zijn, ook niet als al afscheid is genomen van uitzendkrachten, ZZP-ers en nulurencontractanten. Waar de NOW regeling een snelle oplossing kan zijn, is die ook maar tijdelijk.  

Ontslag door Corona

Door Corona kunnen werkgevers zich genoodzaakt zien hun vaste personeel te ontslaan. Uiteraard gelden verder wel de normale spelregels bij een ontslag. Bij een collectief ontslag zal de werkgever tijdig moeten melden dat hij hiertoe over wil gaan. UWV zal om toestemming moeten worden gevraagd voor het ontslag (tenzij met de werknemer een vaststellingsovereenkomst kan worden gesloten).  

Wat kun je als werknemer doen

Hou je hoofd koel… 

Reorganiseren kost tijd. In het algemeen heeft een werkgever minimaal een half jaar nodig om de opzegtermijnen en het traject bij de ondernemingsraad te “dekken”. Vaak is meer tijd nodig, omdat financiële verslaglegging, prognoses en personeelsoverzichten moeten worden gemaakt. Het is dus zaak om alert te zijn en te kijken waar jouw kansen liggen (binnen of buiten het bedrijf). 

De kans is groot dat de arbeidsmarkt door Corona veranderd. De duur van je WW-uitkering is maximaal 24 maanden. Bekijk een vaststellingsovereenkomst extra kritisch. Zijn er mogelijkheden voor opleidingen. Hoe duidelijk is het dat het ontslag noodzakelijk is? Is het niet beter de ontslagprocedure via UWV af te wachten? 

Caroline Besseling Personeelsrecht in contact met een werknemer

Gratis telefonisch advies

Heb je een vraag? Wil je een gratis adviesgesprek? Bel dan tijdens kantoortijden naar 0182 – 603309. 

Wil je teruggebeld worden?  Laat hieronder je gegevens achter. Je kunt bij de opmerkingen aangeven wanneer je het beste bereikbaar bent.