Deskundigenoordeel

Deskundigenoordeel of second opinion?

Iedere werkgever of werknemer die het niet eens is met een advies van de bedrijfsarts kan bij het UWV een zogenaamd deskundige oordeel aanvragen. Hiernaast is in 2017 door een wijziging van de Arbowet en het Arbobesluit een nieuw instrument geïntroduceerd: de second opinion bij een andere bedrijfsarts. 

Second opinion

Als werknemer kun je als je met de bedrijfsarts van mening verschilt over de arbeidsgeschiktheid kosteloos een andere bedrijfsarts raadplegen. Voorwaarde is dat deze andere bedrijfsarts buiten de organisatie van de arbodienst waarbij de werkgever aangesloten is. De werknemer bepaalt zelf of het advies van de second opinion aan de eerste bedrijfsarts gegeven wordt. De second opinion is niet bindend. Het is een advies. 

Deskundigenoordeel bij het UWV

Het deskundigenoordeel vraag je aan bij het UWV als  je met je werkgever van mening verschilt over de vraag of je ziek bent of over de aanpak van de re-integratie. Zowel de werknemer als de werkgever kunnen bij het UWV een zogenaamd deskundigenoordeel aanvragen. 

Met Personeelsrecht sta je sterk

Juist in jouw situatie is het belangrijk het heft in eigen hand te nemen en zo snel mogelijk de regie te pakken. Want als je tijdig handelt, dan zijn er vaak meer oplossingen mogelijk. 

Wil je een gratis adviesgesprek? Laat je gegevens achter en de tijden waarop je telefonisch bereikbaar bent. Op werkdagen nemen wij binnen 24 uur telefonisch contact met je op. 

Deskundigenoordeel aanvragen?

Het UWV kan als onafhankelijke partij over de ontstane situatie een deskundigenoordeel geven en de medische kant beoordelen. De werkgever kan ook een verzoek doen voor een deskundigenoordeel. Het UWV kijkt naar de geschiedenis van de re-integratie en beoordelen wat er is gebeurd. Het UWV bepaalt als onafhankelijke partij in hoeverre het plan van aanpak passend is. In bijna alle gevallen luistert de werkgever naar het oordeel van het UWV. Ook omdat het UWV later een loonsanctie op kan leggen. 

Hulp bij aanvragen deskundigenoordeel

Een deskundigenoordeel vraag je aan via het UWV. Personeelsrecht heeft veel ervaring met het aanvragen van het deskundigenoordeel aan bij UWV en het ondersteunen bij conflictsituaties.  Heb je hier vragen over of kun je hulp gebruiken neem dan contact op. 

Caroline besseling van personeelsrecht in overleg

Ons aanbod

De ondersteuning van Personeelsrecht start altijd met een strategiegesprek om alle ins en outs goed door te spreken. Hierna bepaal je zelf welke ondersteuning je kunt gebruiken om je doel te behalen. En als het tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst komt, wordt de juridische vergoeding voor de inzet van Personeelsrecht altijd meegenomen in de onderhandeling waardoor (een deel van) de kosten voor Personeelsrecht in veel gevallen door de werkgever worden betaald.

Re-integratiecoaching

Als je te maken hebt met dreigend ontslag tijdens langdurige of chronische ziekte dan heb je ook te make met de Wet Poortwachter...

Ontslagovername

Als je te maken krijgt met ontslag maar er het liefst zo weinig mogelijk tijd in wil steken, dan nemen wij het van je over ...

Gratis ontslag check

Voorkom dat je verder in de problemen komt. Laat je beëindigingsovereenkomst juridisch checken...

Gratis adviesgesprek

Zit je met een juridische vraag of wil je even sparren over je arbeidssituatie? Neem dan gerust even contact op...

Strategiegesprek

Heb je uitgebreid advies nodig van een specialist die met je meedenkt? Wil je weer de regie op je arbeidssituatie....

Ontslagcoaching

Tijdens het ontslagtraject is de ontslagspecialist voor jou bereikbaar om je met raad en daad bij te staan. Je staat niet alleen.